دکوراسیون داخلی درمانی
از ویژگی های زیباسازی دکوراسیون داخلی درمانی، حسی بهتر برای بیماران است
بازسازی فضای درمانی
بازسازی، بهسازی، مرمت و بسیاری دیگر از لغت ها یک معنی می دهد و آن هم تبدیل یک مکان قدیمی به ساختمانی مدرن است. شاید بگویید بازسازی و ...
دکوراسیون داخلی درمانی؛ امروزه به یکی از اصلی ترین جوامع در عرصه پزشکی و درمانی تبدیل شده است. در واقع می توان گفت دکوراسیون یک مکان درمانی در مراقبت های پزشکی کاربرد و اهمیت خاصی دارد و اکثر مراجعان درمانی؛ این موضوع را فرایندی مهم در بخش درمان می دانند.
در دکوراسیون داخلی درمانی؛ تمامی موارد اعم از رنگ؛ نور؛ مصالح و تجهیزات و ... نقش خاص و مهم خود را دارند که در مجموع یک مکان را به فضایی ایده آل برای درمان تبدیل می کنند. ضمن اینکه امروزه بیمارستان ها و مکان های درمانی؛ تنها محلی برای درمان بیمار نمی باشند و کاربرد های دیگری همچون؛ دورهمی؛ تجمعات و یا نوشیدن چای و گپ زدن همراهان را ایفا می کنند. در این مقاله ژوپین کمپانی قصد دارد به طور کامل و جامع تمامی بخش ها درباره یک طراحی عالی دکوراسیون درمانی را توضیح دهد؛ با ما همراه شوید.
طراحی دکوراسیون داخلی درمانی مناسب چه تاثیر و نقشی در بیمار دارند؟
در گذشته طراحی دکوراسیون داخلی درمانی یا فضای داخلی بیمارستان ها و یا مکان های درمانی چندان اهمیتی نداشت. اما امروزه با توجه به پیشرفت های چشم گیر؛ دکوراسیون داخلی این مکان ها؛ نقش و اهمیتی برجسته دارند که باعث شده است علاوه بر صلاحیت های بالینی؛ پزشکان با توانایی های ارتباطی قوی تر استخدام شوند و یک مکان درمانی از هر نظر بتواند ارتباط قوی داشته باشد.
طراحی یک مکان درمانی چه در حال ساخت یا بازسازی می تواند تاثیر بالایی بر ایجاد روحیه نشاط و انگیزه در بیماران داشته باشد و خاطرات دردناک از حضور در آن مکان را؛ با تصویری مثبت و رنگی در ذهن آن ها هک کند. در واقع بیمارستان ها و کلینیک ها با طراحی مناسب و اصولی خود که امروزه پیش می برند؛ سعی دارند تا همانند کلینیک های تخصصی؛ بیماران را به سمت خود جذب کنند. به گونه ای که مشتریان ثابتی را برای خود ایجاد کنند و از این طریق؛ منبع درآمدی چشم گیر را کسی نمایند.
ایجاد بخش های سرپایی در بیمارستان های قدیمی از جزئیات دکوراسیون داخلی درمانی
یکی از رایج ترین طراحی های مکان های قدیمی؛ بخشی به نام بخش سرپایی می باشد که کمک می کند فشار افکار عمومی کاهش یابد و در مدت زمان سریع تری پاسخ دهی صورت گیرد. در این بخش ها امکان دریافت مراقبت های درمانی برای افرادی که مشکل بزرگ و یا خاصی ندارند؛ با کمترین هزینه وجود خواهد داشت که علی رقم این موضوع به طراحی فضای داخلی آن نیز اهمیت بالایی داده می شود.
ریزه کاری ها در طراحی دکوراسیون داخلی درمانی
ریزه کاری ها در فضای داخلی اماکن درمانی اگرچه بخشی مهم در دکوراسیون به شمار می روند و تاثیر بالایی بر فضای داخلی دارند؛ اما در هزینه های به کار رفته افزایش چندانی ندارند. مواردی مانند جایگاه میزبان؛ جایگزین میز پذیرش و یا امکانات مختلف اقامتی برای برطرف کردن هرگونه نیازی که از سمت بیمار و همراهان آن درخواست می شود.
اینگونه از امکانات به مرور زمان می تواند به بهبود سریع تر بیماران و ایجاد راحتی و خیالی آسوده کمک کند؛ بنابراین هزینه های ناچیزی که بیمارستان درگیر آن خواهد شد در برابر تاثیر مثبت امکانات به وجود آمده به چشم نخواهد آمد و روز به روز؛ بیمارستان را به یک فضای ایده آل و عالی برای هرگونه درمانی تبدیل می کند. همچنین می توان گفت اینگونه تغییرات و ریزه کاری ها نشانه هوشمندی و بهره وری بیشتر با استفاده از منابع کمتر می باشد که قطعا تاثیر مزیت های بسیاری خواهد داشت.
رنگ بندی دکوراسیون داخلی درمانی؛ مهم ترین بخش در فضای داخلی
اگر بخواهیم مهم ترین قسمت در طراحی یک دکوراسیون درمانی را به شما معرفی کنیم؛ در ابتدا می بایستی تا به رنگ بندی آن اشاره داشته باشیم. زیرا با توجه به اهمیت معماری شفا بخش؛ رنگ ها تاثیری مستقیم در این امر خواهند داشت و می توانند هواره بخش عمده ای از درمان بیماران از نظر روحی و روانی را بر عهده گیرند. در واقع رنگ ها می توانند حس شادی و نشاط را به بیماران و همراهان آن ها منتقل کنند و یا بلعکس این موضوع باعث نا امیدی و بی انگیزگی در آن ها شوند. حال آیا در مراکز درمانی چه رنگ هایی باید به کاربرده شود؟
رنگ بندی در طراحی دکوراسیون داخلی فضاهای درمانی
تقریبا می توان گفت همه ی افراد از جمله خود ما؛ رنگ بندی ساختمان های درمانی را از گذشته تا کنون به رنگ سفید می شناسیم. به گونه ای که تصور ما از یک بیمارستان و مکان درمانی؛ دیواره های سفید؛ تخت های سفید؛ پرستارانی با لباسان سفید و ... می باشد. توجیح برای این نوع رنگ بندی مراکز درمانی نیز این گونه گفته شده است که سفید به دلیلی تمیزی و یک دست بودن خود؛ به سریع ترین حالت کوچک ترین آلودگی و لک را بر روی خود نشان می دهد که البته این نظریه کاملا درست و بجا می باشد.
اما امروزه فضاهای درمانی با چالش ها و اهمیت هایی بیشتر نسبت به دید آلودگی ها مواجه شده اند که تنها این موضوع را ملاک طراحی و رنگ بندی در خود قرار نمی دهند. در واقع بیش از هر مورد دیگری؛ سلامت روان بیمار محور اصلی قرار دارد و برای متخصصان در اولویت قرار می گیرد. البته که در کنار این موضوع؛ از رنگ ها به عنوان ابزاری برای ارتباط و نظام پیام رسان میان کار کنان یک بیمارستان نیز استفاده می شود. از این رو می توان گفت طراحی داخلی یک مرکز درمانی امروزه پیچیدگی هایی بیش از تصور شما دارد که نمی توان آن را محدود دانست.
رنگ ها در دکوراسیون داخلی درمانی چه معانی دارند؟
هر رنگی که در طراحی دکوراسیون یک مکان درمانی به کار برده می شود؛ می تواند معنی خاص به خود را داشته باشد. به عنوان مثال همانطور که گفته شد سفید که در گذشته نمادی از شناخت یک بیمارستان و مرکز درمانی بوده است و معنی تمیزی دارد و این نظریه نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشور های جهان درست و به جا می باشد. اما با این وجود ممکن است در برخی از کشور ها؛ سفید نقض کننده چنین معنی باشد.
کشور چین به عنوان پر جمعیت ترین کشور جهان و البته یکی از کشور های شناخته شده و مهم در دنیا؛ این موضوع را نقض می کند. زیرا سفید در این کشور به معنای سوگ و فوت عزیزی است که در مراسم های عذا بر تن می کنند. همچنین در کشور ایران در زمان باستان و زرتشتیان؛ همانند کشور چین برای مراسمات عذاداری؛ سفید بر تن می کردند. از این رو جایز نیست تا بیمار در زمانی که سخت ترین دوران زندگی را هنگام بیماری به سر می برد؛ با چنین رنگی در دنیای خود مواجه شود.
رنگ ها بر اساس معانی طبیعت
برای دریافت معنای دقیق تری از رنگ ها می توانیم به منابعی قدیمی تر مراجعه کنیم. به عنوان مثال اسطوره شناسی یونان و روم باستان و یا کتاب عهد عتیق را که نگاهی می کنیم؛ متوجه می شویم که در اصل؛ معانی دقیق رنگ ها از طبیعت استخراج شده اند. اگر بخواهیم در این باره مثالی را بیان کنیم می توانیم به رنگ زرد اشاره داشته باشیم که با توجه به نور خورشید؛ معنای گرمی و حاصلخیزی را به خود اختصاص می دهد.
همچنین رنگ سبز که بر گرفته از بهار است؛ جوانی؛ تازگی و امید را نشانگر می باشد و رنگ قرمز یا سرخ؛ یادآور خونی است که در رگ های انسان جریان دارد و معنی آن قدرت در انسان خواهد بود. از این رو شما برای اطلاع از تمامی معانی رنگ ها باید به کتاب های گوناگون در این باره مراجعه کنید و یا به کاربرد آن رنگ در طبیعت دقت داشته باشید تا بتوانید به درستی معنی آن را درک کنید.
نشانه های زیستی روانی در رنگ ها
برای اشاره به یکی دیگر از روش های شناخت رنگ ها و درک معانی می توان گفت که رنگ ها به نوعی حامل نشانه های زیستی و روانی هستند. به گونه ای که رنگ سیاه می تواند به معنای غم و اندوه باشد و یا قرمز که یادگار علاقه مادر به کودک و جنگ و شکار است. همچنین سفید با نطفه؛ شیر مادر و تولد فرزند ارتباطی مستقیم و گره خورده دارد. از این رو رنگ ها می توانند علاوه بر الهام از طبیعت؛ با توجه به شکل دهی در ذهن افراد به مرور زمان از گذشته تا کنون معانی و شکلی متفاوت در ذهن را داشته باشند.
چه رنگ هایی را برای دکوراسیون داخلی مراکز درمانی استفاده کنیم؟
در بالای مقاله توضیحاتی اندک از هر بخش مهم در رنگ را بیان کردیم تا به شما اهمیت و جایگاه رنگ ها در دکوراسیون مراکز درمانی را بازگو کنیم. حال در این قسمت از مقاله به استفاده رنگ های مختلف در مراکز درمانی خواهیم پرداخت. البته که متخصصان حرفه پیش از طراحی یک دکوراسیون شروع این امر؛ اکثر با این نوع از طراحی ها آشنایی دارند؛ اما ممکن است این موضوع برای شما و مخاطبان نیز مهم و جذاب باشد. ما را تا انتهای مطلب دنبال کنید.
رنگ قرمز در دکوراسیون مراکز درمانی
رنگ قرمز با توجه به شرایط و عقیده های گفته شده؛ رنگی نیرو بخش می باشد. همچنین این رنگ باعث بالا رفتن سطح هوشیاری می شود که به کار گیری آن در اتاق بیمارانی که مشاعرشان را از دست داده اند و بع محرک های احتیاج دارند؛ بهترین پیشنهاد در دکوراسیون داخلی مراکز درمانی می باشد. ضمن اینکه قرمز برای بهبود حافظه و افزایش انگیختگی در خانه های سالمندان نیز بسیار مفید می باشد که موضوع نیز خود روشی درمان به حساب خواهد آمد.
البته باید به رنگ قرمز در مکان هایی که نباید استفاده شود نیز توجه داشته باشیم. به عنوان مثال در فضاهای درمانی که بیماران در حال استراحت هستند و نیاز به خواب زیاد دارند؛ رنگ قرمز به هیچ وجه توصیه نمی شود. زیرا این رنگ بر اضطراب و تحریک پذیری این افراد تاثیر مستقیم دارد و باعث تاثیر منفی خواهد شد.
استفاده از رنگ های آبی؛ سبز و بنفش در دکوراسیون داخلی درمانی
در طراحی دکوراسیون فضای داخلی مراکز درمانی؛ رنگ هایی مانند آبی؛ سبز و بنفش درست بلعکس رنگ قرمز عمل می کنند و تاثیر آن ها بر افراد قرار گرفته در بیمارستان چه بیماران و چه کارکنان؛ آرامش بخش خواهد بود. این رنگ ها اغلب در اتاق های بیمارستان ها؛ بخش ها و سالن های انتظار و مراکز توان بخشی به کاربرده می شوند. منظور از مراکز توان بخشی نیز سالن های ماساژ است که استفاده از این رنگ ها در آن ها جلوه ای فوق العاده و آرام را می بخشد.
حفظ تعادل میان رنگ ها در طراحی دکوراسیون داخلی درمانی
یکی از پر اهمیت ترین موارد در ایجاد رنگ های مختلف به جهت طراحی مراکز درمانی؛ حفظ تعادل میان رنگ ها و کنترل آن ها می باشد. در واقع میران خلوص رنگ های گوناگون میان یکدیگر؛ یکی از اصلی ترین عواملی است که حس موجود در آن رنگ ها را به افراد منتقل می کند. به عنوان مثال یک فضا را در نظر می گیریم که به شکل برجسته ای سرد می باشد و با این نوع رنگ ها طراحی شده است. در این مواقع این فضا باید از طریق گرمای عناصر طبیعی مانند چوب تعادل را حفظ کند.
ترکیب رنگی با توجه به سن بیماران در مراکز درمانی
مراکز درمانی تنها به بیمارستان ها محدود نمی شوند؛ بلکه خانه سالمندان نیز نوعی از مراکز درمانی است که در آن افرادی با سن های بالا زندگی می کنند. بنابراین طراحی دکوراسیون فضای داخلی خانه سالمندان نیز بخشی از مقاله محسوب می شود و در این قسمت می توان به این نکته اشاره داشت که استفاده از رنگ های قرمز در این مکان ها توصیه نمی شود. بلکه شما برای خانه سالمندان می بایستی تا از رنگ های ملایم در برابر رنگ های تیره و پس زمینه های خنثی استفاده نمایید تا فضایی گرم و اجتماعی را ایجاد کرده و حس قرار گرفتن در منزل خود را به این عزیزان منتقل نمایید.
در بیمارستان هایی که فضای درمانی مخصوص به کودکان را ایجاد کرده اند و یا حتی دارای محوطه ای برای بازی آن ها هستند؛ بهتر است تا از رنگ های متضاد استفاده شود. این رنگ ها بیشتر جنبه انگیزشی دارند و حس شادی را در کودکان الغا می بخشد و باعث کم شدن استرس در آن ها خواهد شد. همچنین نا گفته نماند که شیوه های هوشمندانه استفاده از رنگ ها در دکوراسیون داخلی بیمارستان اینگونه است که فضای بستری بیمار سرد و خنثی در نظر گرفته می شود و در عوض تاشی برجسته و چشم گیر در پشت سر بیمار قرار داده خواهد شد.
مهم ترین تجهیزات در طراحی داخلی مراکز درمانی
تا این جای مقاله درباره تاثیر بالای رنگ ها در طراحی داخلی مراکز درمانی صحبت کردیم در توضیحاتی روشن و کامل را بیان کردیم. حال در این بخش به مهم ترین تجهیزات در طراحی دکوراسیون داخلی یک مرکز درمانی اشاره خواهیم کرد که نقش مهمی را بر بهبود وضع بیمارستان و بیماران ایفا می کند. در واقع یم مکان درمانی بیش از هر مورد دیگری باید به نیاز ها و خواسته های افراد توجه داشته باشد تا در مرحله اول؛ هرگونه نگرانی و اضطراب و یا اتلاف وقت در آن ها را کاهش دهد. در ادامه از چند نمونه مهم ترین آن ها نام خواهیم برد.
تصفیه هوا
با توجه به این موضوع که بیمارستان های بزرگ و عمومی دارای بخش های گوناگونی هستند؛ موضوع تصفیه هوا در آن ها بسیار پر اهمیت می باشد. در واقع در بخش های عفونی بیمارستان ها؛ هوا باید گردش داشته باشد و به صورت هوای آلوده اتاق ها به بیرون از بیمارستان منتقل شود تا دیگر بخش های موجود را دچار آلودگی نکند.
طراحی دکوراسیون درمانی با کاهش استرس و اضطراب در افراد
بیمارستان به دلیل خاطرات بد و اتفاقات نا گواری که به خود می بیند؛ اغلب دارای ترسناک و استرس آور است و اکثر افراد و بیماران هنگام ورود به یک بیمارستان این احساس را در خود حس می کنند. برای رفع این مشکل و کاهش این استرس ها در بالای مقاله به رنگ آمیزی مناسب در بیمارستان ها اشاره کردیم. حال در این قسمت به معماری درست و حساب شده یک مکان درمانی توجه خواهیم کرد و درباره آن موضوعاتی را بیان می کنیم. با ما همراه شوید.
طبیعت را به داخل مراکز درمانی بیاورید
یکی از روش های تاثیر گذار در معماری حساب شده و بهبود بخش؛ آوردن طبیعت به داخل مراکز درمانی می باشد. به گونه ای که پنجره های قدی در معماری فضای قرار داده می شود که نور طبیعی را از بیرون بیمارستان به داخل اتاق ها و محوطه راه می دهند. همچنین تصاویری از طبیعت مانند جنگل ها و رودخانه ها در بخش های مختلف بیمارستان نصب می شود و حس و حال این مکان ها را به تصویر می کشد. اینگونه افراد برای لحظه ای سرگرم این تصاویر می شوند و یا حس خوب را از آن ها دریافت می کنند.
معماری درست با توجه به راحتی بیشتر کارکنان
در زمان طراحی دکوراسیون داخلی درمانی و همچنین ایجاد معماری؛ علاوه بر تمامی موضوعاتی که درباره بیماران وجود دارد؛ کارکنان بیمارستان نیز اهمیت دارد. به طوری که هرچه بیشتر به کارکنان در یک مکان درمانی اهمیت داده شود؛ از استرس درون آن ها نیز کاسته می شود و باعث خواهد شد که دقیق تر و با آرامش بیشتری وظیفه خود را انجام دهند و این حس را به بیماران نیز منتقل نمایند.
به عنوان مثال محلی برای استراحت کارکنان؛ جدا سازی بخش های مختلف و البته مسافتی کم میان آن ها؛ فرهنگ درست در طراحی معماری و ... از جمله عملیات هایی هستند که می توان در طراحی یک دکوراسیون داخلی به جهت توجه به کارکنان آن مکان نیز انجام داد و باعث جذب بیشتر آن ها شد.
طراحی بخش های مختلف در بیمارستان
برای طراحی بخش های مختلف در بیمارستان ها ابتدا می بایستی تا نقشه ای درست از کاربرد هر بخش را در اختیار داشته باشید. پس از آن نکات مهمی در این باره وجود دارد که به جدا سازی سالن انتظار از محل معایینه بیماران؛ مساحت و تهویه مناسب اشاره می کند. همچنین در اتاق پزشکان باید به نور کافی؛ تهویه مناسب؛ پنجره هایی با تور سالم؛ مکان ویژه برای نصب روشویی؛ صابون مایع و دستمال کاغذی؛ سرویس بهداشتی تمیز؛ تخت های استاندارد و ... حتما توجه شود تا هم بیمار و هم دکتر بتوانند به خوبی وظایف خود را بدون هیچگونه مشکلی انجام دهند.
در جایگاه منشی نیز نوبت دهی و صندوق؛ ارتباط آسان و مناسب میان مراجعان کارکنان و همچنین تعامل مناسب میان آن ها از مهم ترین اساسی می باشد که باید در نظر گرفته شود. البته که این گونه امکانات بر عهده طراح معمار است و با کمک رنگ؛ نور و مواد مناسب ایجاد می شود. ضمن اینکه مهم ترین اصل دز طراحی معماری یک مکان درمانی؛ استفاده حداکثری از فضای محدود می باشد که همراه با بر طرف کردن نیاز های کارکنان و مراجعان؛ حس امنیت و آرامش را به آن ها منتقل می کند.
نورپردازی و تاثیر آن در دکوراسیون داخلی درمانی
سر و صداهای بلند و بیش از حد معمول و یا نور های مستقیم؛ بو های تند و رنگ های براق و زننده چشم؛ باعث افزایش تحریک پذیری و برانگیختگی در بیماران می شود و تاثیرات منفی بر محیط را خواهد داشت. اما بلعکس این موضوع استفاده از نور ها و رنگ های کم نیز باعث خستگی و کسلی در بیماران خواهد شد و حس روحیه نشاط را از آن ها می گیرد. از این رو با توجه به بخش مورد نظر و کاربرد آن در سن؛ وضعیت و نوع بیمار نور پردازی و رنگ آمیزی باید صورت گیرد تا دکوراسیون به بهترین نحو طراحی شود.
فضاهای چند منظوره در مراکز درمانی
در ابتدای مقاله اشاره کوچکی نیز به فضاهای چند منظوره در طراحی دکوراسیون داخلی مراکز درمانی داشتیم. در واقع منظور از فضاهای چند منظوره؛ مکان هایی افراطی مانند دکه های گل فروشی و روزنامه فروشی در بیمارستان می باشد که از گذشته ایجاد می شده و در بیمارستان های قدیمی نیز به چشم می خورند. البته امروزه این فضا ها در بیمارستان ها گسترش یافته اند و حدود ۲۰ نوع را شامل می شوند.
کافی شاپ؛ رستوران؛ فضایی برای بازی و سرگرمی کودکان و ...از جمله فضاهای چند منظوره در بیمارستان ها به شمار می روند که می توانیم به آن ها اشاره داشته باشیم. همچنین نا گفته نماند که در گذشته برخی از بیمارستان ها سالن های انتظار خود را در روز های تعطیل به برگزاری جشن سیسمونی اختصاص می دانند که البته امروزه این امکان در اتاق های مخصوص ایجاد شده است و بخش از طراحی یک بیمارستان ایده آل برای زایمان محسوب می شود. بنا براین باید در طراحی دکوراسیون داخلی درمانی به آن توجه ویژه کرد.